Hemnet släpper siffror

Som jag skrev tidigare var jag nyfiken på lite statistik från hemnet. Idag så släpper då Hemnet på lite het information om utbudet på deras hemsida hemnet.se. De säger att det finns cirka 45% fler annonser idag jämfört med för ett år sedan, och det känns väldigt alarmerande, jag hade nog trott/hoppats på en mindre uppgång än så.

Media, därbland DN och DI rapporterar att utbudet ökar och att det till stor del beror på att fastigheterna ligger ute längre till försäljning än tidigare. Jag är av en helt annan uppfattning, helt enkelt att fler vill sälja. Antalet fastighetsaffärer har nämligen gått upp aningen senaste året. Om vi haft samma antal säljare men att det tar längre tid för varje fastighetsaffär så skulle vi rent matematiskt sett en nedgång på antal avslut, men eftersom vi nu till och med sett en svag uppgång så måste marknaden se så ut som så att säljarna har strömmat till medans det finns lika många köpare som tidigar, enkel matematik som fler borde reflektera över.

Jag blev förvånad över en liten annons i Västerbottens Kuriren idag, visst har jag hört talas om att nyproducerade bostadsrätter säljs med ett fast pris och noll i avgift något år framåt, men det är första gången jag ser en sådan annons i VK, lägenheterna ifråga ligger ju dessutom 70 mil bort. Vissa verkar göra allt för att bli av med nyproducerade lägenheter och jag skulle inte investera i byggföretag som till exempel NCC trots att de redan gått ned kraftigt på börsen, sådana här tilltag bådar inte gott för denna typ av företag.

Utbudet av fastigheter säger mycket om Sveriges framtid och min högst personliga och oventenskapliga indikator är hurvida utbudet på hemnet för Umeå är över eller under 150 villor/radhus, det är lika intressant varje gång jag går in och kikar.