Referensportfölj

Nu när det blir ett nytt år så ska jag starta en referensportfölj, som jag kommer att göra månadsvisa uppföljningar av. För att det ska bli så verklighetstroget som möjligt så gör jag på följande vis. Portföljen startar med 200 tkr, köp respektive sälj görs till öppningskursen första handelsdagen efter jag gör förändringar i portföljen. Endast hela börsposter används och hänsyn tas till courtagekostnader och utdelningar. Jag inleder med sex olika placeringar, vilket medför att portföljen får följande utseende;

Hakon Invest, 400 stycken

Min favoritaktie får naturligtvis störst vikt i portföljen. Ingen närmare förklaring behövs.

Astra Zeneca, 150 stycken

Aktien har sjunkit med cirka 35 % på 1,5 år. Jag tror dels att läkemedelssektorn kommer att uppgraderas i och med att vi verkar gå in i lite sämre tider och dessutom kan bolaget bli en uppköpskandidat när aktien är så lågt värderad.

Ericsson, 2000 st

Aktien har nästan halverats i värde på inte lång tid. Jag tycker inte riktigt det står i proportion till de rapporter som lämnats. Jag vill dra parallellerna till konkurrenten Nokia som ingen trodde på för ett år sedan, men har under 2007 gått upp med 70 %.

Black Earth Farming, 500 stycken

Börsintroducerades för 50 kronor på årets sista handelsdag, stängde även på 50 kronor. Bolaget är ett av världens största jordbruk, matproduktion tror jag kommer att bli en framtidsbransch då länder med lite lägre välstånd börjat utvecklats och konsumera mer. Den svarta jordens anses dessutom vara väldigt bördig och med Vostok Nafta som en av huvudägarna känns det tryggt fastän verksamheten är belägen i Ryssland.

HQ Fonder Afrika, cirka 1800 andelar

En intressant kontinent som jag tror många får upp ögonen för framöver, potentialen är stor i Afrika.

Tricorona, 2000 stycken

Ett intressant bolag inom miljösektorn som handlar med utsläppsrätter. Jag tror att världsutvecklingen kommer att verka för bolaget, den största risken med aktien anser jag vara prisutvecklingen för utsläppsrätter.

****

Jag återkommer med aktuella köpkurser på respektive placering samt hur mycket som blir kvar i kassan.

Önska mig lycka till!