Swedbank i kris?

Många rykten har på senaste tiden florerat kring en mycket allvarlig och tilltagande kris för Swedbank. Bland annat så har det ryktats om att de 150 miljarder som Riksbanken lånat upp var för att stödja Swedbank, att Swedbank´s kapitaltäckningen gentemot riksbanken varit för låg, att kunderna flyr banken och tar ut allt över 250 tkr som inte täcks av den statliga bankgarantin, och så vidare. Dagens industri har spätt på ryktena med olika artiklar, först nu börjar Swedbank styrelseordförande att kommentera ryktena som rena fantasier, bla i Affärsvärldens nätupplaga.

Ingen rök utan eld tror jag, och jag håller inte för otroligt att de har ett nettoflöde ut av pengar, för även om de har många nyöppnade konton så kan det mycket väl vara så att det tas ut mycket pengar från banken. Rickard Henze som är bankanalytiker på AGB säger till Dagens industri att minst en svensk bank kommer att få problem innan kreditkrisen är över. Det kan mycket väl bli Swedbank tror jag!

Varför riskera sina besparingar om det enda som krävs är att sätta in 250 tkr på en antal olika banker tills krisen är över? Ta två timmar idag och ordna med det, lönen för jobbet du gör kan antingen bli 0 kronor/timme eller 125 000 kronor/timme om du tex placerar om 250 tkr till en annan bank.

Själv har jag sålt mina räntefonder idag för att ha pengarna på ett vanligt räntekonto!

Artiklar på nätet:
Affärsvärlden: “Ryktena är rena fantasier”
SvD: Swedbanks ordförande talar ut om krisen
DN: “Vi har god likviditet”